SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els rescats de muntanya efectuats pels bombers a les comarques de Lleida han assolit en l’últim any i mig xifres rècord. La mitjana és de més d’un al dia, el doble que fa una dècada, tal com donàvem compte a la nostra edició d’ahir. La majoria tenen lloc al Pirineu i el principal motiu d’aquest increment és que també ha augmentat molt el nombre de persones que practiquen activitats com l’excursionisme, el barranquisme o l’escalada, entre moltes altres.

Aquesta realitat va portar el cos de Bombers de la Generalitat a implantar fa un any una base del Grup d’Actuacions Especials a la Seu d’Urgell, que s’ha afegit a les d’Olot i Cerdanyola del Vallès. És lògic que com més persones hi hagi al medi natural, més possibilitats hi haurà que una o diverses visquin algun incident. Tanmateix, un altre aspecte que influeix en la tendència a l’alça del nombre de rescats és que encara hi ha molta gent que no és conscient que anar per la muntanya no és el mateix que passejar per un carrer o un parc de la ciutat.

Els mateixos bombers posen com a exemple que han hagut d’actuar en vies ferrades (itineraris que compten amb material instal·lat per facilitar poder arribar a llocs de difícil accés) perquè algú ha perdut una sabata, o bé s’han trobat amb persones que com a protecció porten un casc de moto. Encara que l’itinerari sigui molt més senzill, quan es practica senderisme o es fan excursions cal seguir recomanacions com portar un calçat i la roba adequats, anar proveïts d’aigua i dels aliments necessaris en funció de la durada de l’activitat, conèixer la previsió meteorològica per evitar sorpreses en forma de tempestes i estar segurs que la ruta que se seguirà s’adapta a la condició física de cadascú. Que moltes persones facin determinades excursions no significa que siguin aptes per a tothom.

Un exemple palmari és el de la Pica d’Estats, en la qual en els últims estius s’han arribat a formar cues per arribar al cim, cosa que genera una falsa imatge de facilitat d’accés que queda desmentida si es consulta qualsevol guia sobre aquesta ruta. Estar ben informats, seguir els consells bàsics i ser prudents és la millor manera d’evitar incidents a la muntanya.Negacionisme sense baseLa pandèmia del coronavirus continua generant ingressos hospitalaris i defuncions, però a un nivell moltíssim més baix que en els primers mesos. És evident que la clau per aconseguir aquesta contenció ha estat la vacunació de la majoria de la població, per la qual cosa sorprèn que missatges antivacunes tan esperpèntics com els de Miguel Bosé continuïn atraient tant públic a les seues xarrades.

tracking