SEGRE

POLÈMICA POBRESA ENERGÈTICA

Reus denunciarà Gas Natural per no haver avisat del tall de la llum a l’anciana morta

El Govern sancionarà l’empresa si es demostra que no van alertar l’ajuntament || La subministradora es defensa dient que el consistori no el va informar de la situació de vulnerabilitat de la dona

Una imatge de la façana de l’edifici de Reus on es va produir l’incendi fatal d’aquest dilluns.

Una imatge de la façana de l’edifici de Reus on es va produir l’incendi fatal d’aquest dilluns.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Reus denunciarà a la Fiscalia la mort en l’incendi al seu habitatge d’una anciana de 81 anys a la qual havien tallat la llum per falta de pagament, al no haver comunicat aquesta decisió la companyia subministradora, segons va explicar ahir l’alcalde del municipi, Carles Pellicer.

Pel que sembla, l’ús d’espelmes a la casa per l’anciana, a la qual feia dos mesos que li haurien tallat la llum, podria haver desencadenat l’incendi a l’habitatge. L’alcalde va assegurar que la companyia hauria “incomplert” la llei 24/2015, que regula que les companyies de subministraments bàsics han de comunicar als serveis socials municipals si tallaran el proveïment per falta de pagament.

Partits, sindicats i entitats socials reclamen mesures per evitar que es repeteixi un cas similar

El consistori ja ha portat el cas a l’Agència Catalana de l’Energia, que ha obert un expedient informatiu, i Pellicer va instar les companyies de llum i gas a “posar-se les piles” perquè és “urgent” que s’adhereixin als mecanismes impulsats per la Generalitat i els ajuntaments per combatre la pobresa energètica.

La família rebia atenció dels Serveis Socials des del 2013. Constava que la víctima, de 81 anys, vivia a l’habitatge amb una néta major d’edat –que no es trobava a la casa en el moment del foc– i el consistori ja els havia eximit de pagar l’aigua perquè l’empresa municipal Aigües de Reus va comunicar els impagaments i es va activar el protocol.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va anunciar ahir que la Generalitat impulsarà un expedient sancionador contra Gas Natural si es demostra que no va aplicar correctament “els protocols”.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dir que “si la comunicació s’hagués produït, avui no lamentaríem la mort d’aquesta persona. És un error gravíssim amb conseqüències fatals”. El Govern ha presentat un requeriment a l’empresa perquè digui en cinc dies els procediments que va seguir abans d’efectuar el tall de llum. Partits polítics, sindicats, entitats socials i organitzacions de consumidors van reclamar ahir mesures perquè un cas així no torni a passar.

Gas Natural, per la seua banda, va passar la pilota a l’ajuntament de Reus, que va acusar de no informar-lo que la víctma es trobava en situació de vulnerabilitat.

La companyia hauria infringit la llei d’emergència socialEl Tribunal Constitucional (TC) va suspendre al maig, si bé de forma parcial, la segona versió de la Llei de Pobresa Energètica catalana, a l’admetre a tràmit el recurs que el Govern central va presentar contra aquesta nova redacció de la norma que va promoure la Generalitat arran de la suspensió de la primera. El Govern va precisar que el recurs davant del Tribunal Constitucional no es dirigia contra els articles que preveuen l’actuació de la Generalitat contra la pobresa, i que no afectava les mesures directes de suport a les persones en risc d’exclusió, com els acords o convenis amb subministradores de serveis bàsics.Aquest estiu es va aprovar la llei 24/2015, que estableix mesures per afrontar l’emergència social i fixa que qualsevol subministradora ha de sol·licitar un informe previ abans d’executar un tall d’energia elèctrica per assegurar-se que la família afectada no es trobi en situació d’exclusió social.

tracking