SEGRE

ESNOTICIA

Mas, inhabilitat dos anys pel 9-N, diu que la Justícia no és igual per a tothom

La sentència del TSJC inhabilita també durant 21 mesos Ortega i 18 mesos Rigau

Mas, Ortega i Rigau moments abans d'iniciar la roda de premsa d'aquest dilluns, després de conèixer la sentència del TSJC.

Mas diu que "no es penedeix de res" i que recorrerà al Suprem i a EuropaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar ahir l’expresident Artur Mas a dos anys d’inhabilitació i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau a 1 any i 9 mesos i 1 any i 6 mesos per desobeir el Constitucional amb la consulta del 9-N. Mas va dir que ho tornarien a fer i que la Justícia no és igual per a tothom.

El TSJC ha condemnat l’expresident de la Generalitat Artur Mas a dos anys d’inhabilitació, la pena màxima per desobediència, a l’entendre que “va pervertir” els principis de la democràcia bàsics per a la “convivència pacífica” quan va mantenir la consulta del 9-N. En la sentència, l’alt tribunal català imposa també un any i nou mesos d’inhabilitació a l’exvicepresidenta Joana Ortega i un any i mig a l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau, les dos com a cooperadores necessàries en el delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC), del qual considera autor Artur Mas. La sala absol tots tres del delicte de prevaricació –fet pel qual Mas afrontava la pena més alta, de vuit anys d’inhabilitació–, a l’entendre que els fets que castiga aquest tipus penal estan inclosos en els de desobediència.

En la sentència unànime, el TSJC imposa a Artur Mas la pena màxima prevista al Codi Penal pel delicte de desobediència –superior a la sol·licitada per la Fiscalia, que era d’any i mig, mentre l’acusació popular en demanava dos–, a l’entendre que amb la seua conducta “va trencar” la regla bàsica de submissió a la llei, “imprescindible per a una convivència pacífica”.

Rigau sí que podria seguir al Parlament fins que el Suprem decideixi sobre el recurs anunciat

Per al TSJC, Mas mereix la pena més alta per desobediència perquè “màxima va ser la tensió” a què va sotmetre “valors constitucionals tan essencials d’un Estat democràtic i de dret com l’equilibri entre poders i la submissió de tots a l’imperi de la llei”.

Segons l’opinió de la sala, els condemnats “van alterar en termes inacceptables el normal funcionament de l’Estat de dret” quan van ignorar i “van imposar la seua voluntat” sobre l’ordre del TC, amb la “determinació ferma de contravenir” la providència que suspenia la consulta popular del 9-N i dur a terme la votació “fins a l’esgotament”.

Mas va afirmar que rep la sentència amb “plena serenitat i disconformitat”, va avançar que la recorrerà fins a “les últimes instàncies europees” després de passar pel Suprem, encara que “no es penedeix de res”. Va afirmar que a l’Estat espanyol “es persegueix i combat per terra, mar i aire la gent per les seues idees”, i va denunciar que “la llei no és igual per a tothom” perquè, segons el seu parer, el Govern central ha desobeït sentències del Tribunal Constitucional i no ha estat condemnat. “Tornaríem a fer exactament el que vam fer, no ens penedim absolutament de res, som demòcrates”, va expressar. Va animar a continuar en el procés: “Fem les coses bé i amb la cara ben alta, ens volien agenollats i condemnats, però mai no estarem agenollats.” Flanquejat per Ortega i Rigau, va ser taxatiu al dir als independentistes: “No us deixeu impressionar per aquestes sentències.”

A la nit, en una entrevista a 8TV, Mas va dir que “tots els que em volien apartar, de fora i de dins, deuen estar satisfets. Ja sé el que em dic”.

tracking