SEGRE

ENTREVISTA AL COORDINADOR GENERAL D'EUSKAL HERRIA BILDU

Arnaldo Otegi: «La nostra autocrítica més gran va ser fer desaparèixer la violència»

El líder de l’esquerra abertzale basca va visitar aquesta setmana Lleida convidat per l’ANC, un acte que va motivar fortes crítiques del PP, que no perdona a Otegi el seu passat. En aquesta entrevista, mostra la seua admiració pel procés sobiranista català, que veu irreversible i vol emular al País Basc. Remarca que la decisió de l’esquerra basca de no emparar mai més la violència és ferma i espera que ETA faci aviat un pas definitiu per la pau. A més, critica el Govern espanyol al voler imposar la llei “per sobre de la voluntat popular”.

«La nostra autocrítica més gran va ser fer desaparèixer la violència»

«La nostra autocrítica més gran va ser fer desaparèixer la violència»AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Com valora el procés català?

El seguim amb molt interès. Venim d’un país petit que ha viscut una etapa convulsa, però que aspirem a construir la nostra pròpia república. Perquè entenem que per protegir els drets econòmics, socials, culturals i polítics de la gent es necessita construir estats propis. Des del nostre punt de vista és absolutament admirable el procés que està portant a terme el poble de Catalunya, que no sé si és conscient del que ha fet. Crec que és absolutament irreversible.

Creu que a cabarà a mb un referèndum i amb la independència?

Estic convençut que el procés assolirà els seus últims objectius si la gent decideix que això és el que vol. Perquè per sobre de conjuntures polítiques i històriques i per sobre de marcs jurídics i lleis hi ha la voluntat popular. Em resulta paradoxal i curiós escoltar coses com que la democràcia consisteix en el respecte a la llei. No, perdoni! La democràcia consisteix a respectar el que decideix la gent i després la llei s’hi acomoda. Això és la democràcia: respecte a la voluntat popular. I jo estic convençut que si el poble català manté el pols amb serenitat i intel ·ligència, de manera pacífica i democràtica i suscita l’adhesió majoritària de la gent, el procés és irreversible.

És possible una cosa similar al País Basc?

Això és el que desitjaríem els independentistes bascos i estem treballant per a això.

Però la societat basca sembla molt còmoda amb el concert econòmic.

Sí, és una societat autosatisfeta, que disposa al País Basc i a Navarra del concert i del conveni, és una resta de la sobirania del que vam ser. L’individualisme porta la gent a triar una opció política en funció del que guanyo o el que perdo i el temor de perdre algun grau d’autogovern porta a ser prudents. El que diem és que el marc de relació del País Basc i de Navarra amb l’Estat ha de canviar. No podem continuar hipotecant la nostra economia, la nostra cultura i els drets socials en un Estat espanyol que no ens respecta i que ens planteja una relació de subordinació. S’ha d’acabar i tan sols es pot fer des de la plena sobirania.

ETA es dissoldrà aquest any?

No faig prediccions, però estic convençut que després del seu desarmament ETA encararà undebat intern i que anirà en la direcció actual, que és la d’aportar a un escenari de pau. Que és el que més molesta el Partit Popular, perquè no té agenda per a la pau. Vivien còmodament instal·lats en un escenari del qual treien molta rendibilitat electoral, política i també econòmica.

La pau és irreversible?

Sí, n’estic convençut, sense cap mena de dubte.

Quina autocrítica fa l’esquerra abertzale i vostè mateix dels anys de terrorisme?

Tots els passos que hem fet en aquesta direcció sempre han estat considerats insuficients per part de l’Estat. Sempre serà insuficient. Quina és l’autocrítica més gran que ha fet l’esquerra abertzale? Fer desaparèixer la violència armada d’ETA de l’escenari polític basc. Més autocrítica que aquesta... si consideréssim que la violència armada és un recurs legítim i digne d’utilitzar continuaria existint. No hi ha cap autocrítica que la que hem fet per la via dels fets. Ja ens agradaria que l’Estat fes una cosa similar i acceptés que no es pot imposar la unitat d’Espanya amb mecanismes coercitius. Cal consolidar la convivència i hi ha d’haver reparació de les víctimes en tots els àmbits i que el passat sigui passat, consolidant les bases perquè això no es torni a repetir.

Com es fa això?

Sent honestos i aprenent dels errors del passat.

Vostè mai ha condemnat la violència i és una de les coses que li retreuen. Seria positiu per aconseguir aquesta reconciliació?

No som partidaris de la utilització de termes tan grapejats que són un bumerang polític, perquè hi ha qui hi busca benefici electoral. Es diu que Otegi o l’esquerra abertzale mai ha condemnat la violència. Gerry Adams o Nelson Mandela tampoc ho van fer. I ningú posa en dubte que siguin homes de pau. No entra en la nostra lògica política usar aquestes paraules. Hem fet allò que ens han demanat moltes dècades. Ens deien que en democràcia, sense violència, tot era possible. I estem observant que mentien. Que en democràcia, almenys en l’espanyola, no tot és possible. Nosaltres, sigui quina sigui l’evolució de la conjuntura política, hem decidit en termes ètics i polítics que no utilitzarem, ni justificarem ni legitimarem l’ús de la violència per aconseguir objectius polítics. És una decisió ferma.

El PP veu antidemocràtic i vergonyós per a la ciutat que vostè acudeixi a un acte públic. Quina opinió li mereixen aquestes crítiques?

És bastant habitual. Em resulta cridaner que la dreta espanyola s’atreveixi a parlar del passat d’algú, és d’una gosadia total. Perquè el seu passat tots sabem on ens condueix. Hi ha dos coses que el Partit Popular no ens perdonarà mai i no tenen res a veure amb la violència d’ETA. D’una banda, que desemmascaréssim la seua mentida en l’11-M i, de l’altra, que li hàgim pres l’enemic intern que li valia per cohesionar l’Estat. Això els molesta realment i intenten enterbolir el procés català presentant-lo amb uns aliats en l’eix del mal que van de Yoko Ono a Nicolás Maduro i Arnaldo Otegi.

tracking