SEGRE

LLATINOAMÈRICA POLÍTICA

Veneçuela, en escac amb les urnes

Polèmiques eleccions constituents avui convocades per Maduro i que han multiplicat les protestes opositores als carrers || La violència s’ha cobrat ja més de cent víctimes mortals

La tensió a Veneçuela no ha deixat de créixer en els últims quatre mesos i els episodis de violència han estat recurrents.

La tensió a Veneçuela no ha deixat de créixer en els últims quatre mesos i els episodis de violència han estat recurrents.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veneçolans estan cridats avui a elegir els membres de l’Assemblea Constituent convocada pel president, Nicolás Maduro, un procés que va suscitar la crítica interna, fins i tot la chavista i la internacional. De les eleccions sortiran les 545 persones que formaran l’Assemblea Constituent amb l’encàrrec de redactar una nova Carta Magna que substituirà la promulgada l’any 1999, sota la presidència d’Hugo Chávez.La convocatòria va despertar les enceses crítiques de la Taula d’Unitat Democràtica (MUD), coalició opositora; de coneguts chavistes, com la fiscal general, Luisa Ortega Díaz, i de la comunitat internacional, per com s’ha arribat a aquest punt. Maduro va convocar l’1 de maig la Constituent i va descartar celebrar un referèndum, una cosa que sí que va fer el seu antecessor fa divuit anys. Per a la MUD i per a la fiscal general, això és il·legal, perquè, d’acord amb la Carta Magna, només el poble, com a “dipositari del Poder Constituent”, la “pot convocar”. Una altra de les innovacions de Maduro és que els 545 escons no es repartiran partint de les circumscripcions electorals habituals, sinó que estan distribuïts per territoris i sectors. La MUD va denunciar que aquest disseny afavoreix l’oficialisme i va optar pel boicot i no hi ha presentat cap candidat, per la qual cosa els més de 6.000 aspirants registrats procedeixen en la seua totalitat del chavisme. Per a Maduro, la meta és “una reorganització de l’Estat que recuperi el principi constitucional de cooperació entre els poders públics”, després d’una etapa marcada per l’enfrontament constant entre Govern i oposició. Mentre que per a Maduro intenta recuperar el poder absolut que el chavisme va perdre a les eleccions parlamentàries del 2015. D’altra banda, la tensió i la violència continuen desfermades als carrers. Ahir un jove de 18 anys va morir en una manifestació, la qual cosa eleva a 109 la xifra de morts en quasi quatre mesos de protestes, va informar la Fiscalia. En un altre ordre de coses, a l’estat de Táchira, a l’oest del país, els habitants van cremar ahir almenys 38 centres de votació en senyal de protesta.

El dos vegades candidat presidencial Henrique Capriles va indicar en roda de premsa, i en nom de la coalició opositora Taula de la Unitat Democràtica (MUD), que les oficines regionals de la MUD anunciaran la zona on es concentraran els opositors en els vint-i-tres estats de l’interior del país, “perquè hi haurà dos fotos: el centre electoral buit i les principals avingudes i artèries del país plenes”, va afirmar.

L’oposició a l’estat de Táchira va cremar ahir centres electorals en protesta per la Constituent

“Dilluns continuarem lluitant, i dimarts continuarem lluitant. Jo no sóc gens pessimista davant de la situació del meu país”, va seguir Capriles després d’assegurar que l’expectativa de participació en els comicis “és molt dolenta”. El també governador de l’estat de Miranda va dir que ho han fet “tot per evitar el frau constituent”, però el Govern “no ha entrat en raó”.

Concentracions opositores avui arreu del paísL’oposició veneçolana va descartar ahir boicotejar l’elecció de l’Assemblea Constituent d’avui, com havien plantejat anteriorment alguns dirigents, i, en canvi, va cridar els seus simpatitzants a concentrar-se pacíficament a les principals artèries viàries per protestar contra aquests comicis “fraudulents”.

La tensió a Veneçuela no ha deixat de créixer en els últims quatre mesos i els episodis de violència han estat recurrents.

La tensió a Veneçuela no ha deixat de créixer en els últims quatre mesos i els episodis de violència han estat recurrents.EFE

tracking