SEGRE

CORRUPCIÓ INTERNACIONAL

Lula es rebel·la contra el tribunal i s'atrinxera en un edifici al Brasil

Ahir a la nit estava aquarterat a la seu del Sindicat Metal·lúrgic de Sao Paulo || Ha finalitzat el termini perquè entri voluntàriament a la presó

L’expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, a la seu del Sindicat Metal·lúrgic.

L’expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, a la seu del Sindicat Metal·lúrgic.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva no es va entregar ahir a la Policia en el termini donat pel jutge federal Sérgio Moro. El magistrat li havia atorgat fins a les 20.00 GMT d’ahir (les 22.00 hores a Espanya) perquè s’entregués voluntàriament davant de les autoritats, per complir una condemna de 12 anys per corrupció.

L’expresident va estar aquarterat a la seu del Sindicat de Metal·lúrgics de Sao Bernardo do Campo, edifici en el qual s’està des de la tarda de dijous i als voltants del qual romanien centenars de simpatitzants que haurien acudit a expressar-li el seu suport i evitar que les forces de seguretat l’arrestessin.

Poc abans que es complís el termini d’entrega, el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) va rebutjar un segon habeas corpus, un procediment judicial per evitar les detencions il·legals, que havia estat presentat per la defensa de l’exdirigent en un últim intent per evitar la presó. Lula va obrir, a més, una nova via al sol·licitar al Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, que vigila el Pacte Internacional de Drets Polítics i Civils, mesures cautelars perquè el Govern del Brasil suspengui la seua entrada a la presó fins que hagi estat escoltat en totes les instàncies judicials possibles. Per la seua part, la presidenta del Partit dels Treballadors (PT), Gleisi Hoffman, va sortir en defensa del seu company de partit i va assegurar que Lula no va incomplir cap ordre judicial al deixar passar el termini que li havia donat el jutge Moro, ja que aquest es troba en un lloc públic i conegut. Al tancament d’aquesta edició, les autoritats brasileres estarien negociant amb l’expresident per aconseguir que s’entregui.

Lula va ser condemnat per un jutge federal i per un tribunal regional, en una segona instància, a dotze anys de presó pels delictes de corrupció passiva i blanqueig de capitals. La Justícia va considerar provat que l’exdirigent brasiler va rebre un apartament de luxe al litoral de Sao Paulo a canvi de beneficiar la constructora OAS. Segons el jutge, Lula hauria adjudicat de forma irregular obres públiques a aquesta empresa.

tracking