SEGRE

CATALUNYA TRIBUNALS

Afirmen que la Guàrdia Civil va ometre proves que anul·len la malversació

La Benemèrita sospita que la Generalitat va reemborsar diners a ANC i Òmnium || L’oposició demana explicacions al Govern i sol·licita compareixences

El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo.

El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil va ometre deliberadament dades que podrien demostrar que no hi va haver malversació de fons públics en l’organització del referèndum de l’1 d’octubre, segons va avançar ahir el diari Público. Als informes que va requerir el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, per sustentar la seua acusació contra els polítics independentistes, es van ometre els certificats de la Intervenció General de la Generalitat, encara que aquests sí que figuren en el sumari que instrueix el jutjat número 13 de Barcelona, que investiga la preparació de la consulta, i del jutjat de l’Audiència número 3, la titular dels quals és la jutge Carmen Lamela. En principi, aquesta omissió no es podria deure al desconeixement per part de la Guàrdia Civil, ja que el mateix equip treballa per als tres jutges, que a més són liderats pel tinent coronel Daniel Baena, que sota el pseudònim de Tácito, escrivia tuits contra els líders independentistes. D’altra banda, la Guàrdia Civil va fer constar en un dels seus últims informes que la Generalitat podria haver reemborsat a ANC i Òmnium Cultural els actes d’inici i final de la campanya del referèndum. A les més de 170 pàgines de l’informe, consta un pagament atribuït a l’ANC de 115.218 euros destinats a pagar un acte al Tarraco Arena de Tarragona, i dos pagaments d’Òmnium que ascendirien als 100.000 euros. Per la seua part Òmnium va respondre que les campanyes i actes els financen exclusivament amb diners dels més de 110.000 socis, i que no rep ni accepta encàrrecs de la Generalitat. Davant de les discrepàncies entre el jutge Llarena i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, el líder socialista, Pedro Sánchez, va obrir ahir la porta a sol·licitar la compareixença del ministre al Congrés.

Per la seua part, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va assenyalar que no s’ha de ser “un detectiu gaire prestigiós” per adonar-se de la malversació i va demanar explicacions. D’altra banda, el portaveu al Congrés d’ERC, Gabriel Rufián, va demanar al ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, que aclareixi si el tinent coronel Baena va ometre informació i va sol·licitar la compareixença de tots dos.

El Govern està convençut que les dades acabaran quadrant

El Govern central es va mostrar ahir convençut que els informes entregats per la Guàrdia Civil al jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, i els presentats pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, acabaran quadrant. En aquest sentit, el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar que els 1,9 milions amb què el magistrat taxa el referèndum són compatibles amb els zero euros descrits pel ministre, ja que podrien haver-se utilitzat partides destinades a altres usos. En la mateixa línia es va expressar el vicesecretari de Política Sectorial i Social del Partit Popular, Javier Maroto, que va declarar que no es pot dubtar “de l’extraordinari esforç” d’Hisenda per controlar els fons públics de Catalunya i va opinar que els independentistes proven de “saltar-se la legalitat” i que sempre hi ha “martingales” per esquivar la llei.

tracking