SEGRE

POLÈMICA GOVERN

Moncloa reitera que no ha delegat en Pablo Iglesias la negociació dels pressupostos

Es desvincula dels seus contactes amb Junqueras i Puigdemont || PDeCAT i ERC insten Sánchez a “moure fitxa” amb els presos, i el PNB no hi donarà suport si no es compleixen les “promeses adquirides”

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ahir, a Sestao, en una protesta pel tancament de la drassana La Naval.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ahir, a Sestao, en una protesta pel tancament de la drassana La Naval.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va insistir ahir que no ha “delegat” la negociació dels pressupostos amb els partits independentistes en el líder de Podem, Pablo Iglesias. En aquest sentit, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va advertir que l’Executiu socialista no és “responsable” dels contactes que mantingui Iglesias amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, i amb el número 1 de JxCat, Carles Puigdemont. Així mateix, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va remarcar que Iglesias no és “cap delegat” governamental, alhora que va afirmar ser “optimista” de cara que el Gabinet de Pedro Sánchez aconsegueixi el suport necessari per tirar endavant els comptes. Per la seua part, el líder morat va instar la Moncloa a “cuidar” la majoria parlamentària que va fer possible desallotjar el PP del Govern i apostar per un diàleg “sense exclusions” que serveixi per tirar endavant els pressupostos del 2019.

Per la seua banda, ERC i PDeCAT van reiterar la seua negativa a donar llum verda als comptes estatals fins que el Govern central no “mogui fitxa” en relació amb els presos i exiliats. “Si no hi ha gestos i accions sobre el futur polític de Catalunya, no ens mourem d’on estem”, va advertir el president del PDeCAT, David Bonvehí, a l’acabar el Consell Nacional de la formació. Igualment, el diputat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va explicar que el seu “llindar” per aprovar els pressupostos és alliberar els empresonats o retirar-los els càrrecs. “Demanem a Pedro Sánchez que faci política i no d’escarceller”, va manifestar Rufián. Al contrari, el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, va retreure als independentistes el rebuig dels comptes i els va instar a no “impedir” que Sánchez pugui “beneficiar” la ciutadania amb el seu projecte de pressupostos.

En un altre ordre de coses, Aitor Esteban, portaveu del PNB al Congrés, va avisar que la seua formació no negociarà el suport als comptes socialistes si l’Executiu de Sánchez no compleix els “compromisos adquirits” amb Euskadi per l’anterior Govern del PP. Entre els assumptes pendents, Esteban va posar èmfasi en l’arribada de l’AVE a Bilbao.

D’altra banda, en relació amb el pacte per augmentar el salari mínim interprofessional subscrit entre l’Executiu i Podem, va alertar que “la competitivitat basada en la devaluació salarial és un error” i va recordar que “no es pot estar permanentment fent xantatge als ciutadans sobre les condicions laborals que aporta una ocupació perquè es conformin almenys a tenir-lo”.

tracking