SEGRE

POLÍTICA CATALANA

ANC i Òmnium ja preparen mobilitzacions al carrer per a l'inici del judici del procés

Aragonès creu que una sentència condemnatòria seria un “punt d’inflexió” per al futur de Catalunya || El PP diu que el Govern busca sortir del FLA per pagar lliurement la seua “propaganda independentista”

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, el passat dia 23 a les portes de la presó de Mas d’Enric.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, el passat dia 23 a les portes de la presó de Mas d’Enric.ANC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van anunciar ahir mobilitzacions per al primer dia del judici dels líders sobiranistes empresonats per l’1-O. Malgrat que encara no se sap la data exacta, l’entitat presidida per Elisenda Paluzie preveu que les manifestacions tinguin lloc sobre les 19 hores i a Lleida, Barcelona, Tarragona, Girona, Vic, Manresa i alguna localitat encara sense concretar de Terres de l’Ebre. Les dos organitzacions volen que les mobilitzacions arribin a totes les vegueries del territori. També en preveuen en capitals europees, com Brussel·les, Londres, París i Berlín.

Les confirmacions d’ANC i Òmnium arriben després que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, afirmés també que preveu mobilitzacions “amplies i de masses” de ciutadans, entitats i partits polítics per aquell mateix dia. Aragonès va afegir que una sentència condemnatòria contra els líders polítics i socials empresonats seria un “punt d’inflexió” que determinaria el futur polític de Catalunya. En aquesta línia, el titular d’Economia preveu respostes “de país”, i no només del Govern, el Parlament de Catalunya i les forces independentistes. Sobre quina reacció prepara la Generalitat davant una hipotètica sentència condemnatòria per l’1-O, el vicepresident va subratllar que aquesta haurà de ser “al més àmplia possible”, però va confessar que prefereix “no resignar-se” que la sentència sigui “desfavorable”, i aposta per lluitar per l’absolució dels encausats ja que “no hi ha delicte”.

D’altra banda, el Partit Popular va presentar ahir una proposició de llei al Congrés de Diputats per reformar la llei d’Enjudiciament Criminal amb l’objectiu d’evitar que els processats per rebel·lió per l’1-O cobrin diners dels Fons Públics de l’Estat. El líder dels populars, Pablo Casado, va asseverar ahir des de Melilla que el seu partit no vol que “els enjudiciats per rebel·lió o rebel·lia tinguin algun tipus de benefici de l’Estat per seguir fent la seua tasca independentista”. “I això va per Puigdemont, que no pot estar vivint en un palau pagat per l’administració de la Generalitat quan ha demanat més de 8.000 milions d’euros del FLA”, va afegir. Pel que fa al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), Casado va assegurar que la Generalitat vol sortir d’aquesta línia de crèdit “per no tenir les finances controlades i poder continuar gastant els fons públics en propaganda per a l’independentisme”.

En Comú aposta per una Catalunya en una Espanya plurinacional El portaveu dels comuns, Joan Mena, va explicar ahir que el partit apostarà per “una constitució catalana en una Espanya plurinacional” amb el nou document que tancarà el pròxim 19 de gener en un consell nacional. Aquest servirà per “reorientar” la tàctica i l’estratègia política d’En Comú Podem (ECP), segons va assegurar Mena. “Per a nosaltres una constitució catalana no és res més que la carta de voluntats que ha de tenir un territori que comparteix sobiranies amb altres territoris”, va concretar també el diputat d’ECP al Congrés. Mena va explicar que els comuns defensen una “Catalunya sobirana en el marc d’una república plurinacional” i “això no és incompatible amb construir un procés constituent que el que faci sigui apostar per aquesta sortida política”. Així mateix, Mena va rebutjar que la constitució que inclou l’esbós d’estratègia política d’ECP sigui per a una Catalunya independent: “No. És d’una república plurinacional. Hi ha lands alemanys que tenen una constitució pròpia i formen part d’una república federal com és l’alemanya.”

tracking