SEGRE

POLÍTICA GOVERN

El Govern central renuncia a la contrareforma laboral però decreta diversos canvis socials

El Consell de Ministres aprova el subsidi per a aturats majors de 52 anys || Apuja també quanties no contributives de prestacions familiars per fill per poder combatre la pobresa infantil

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir, mitjançant un decret llei, una sèrie de mesures socials com la recuperació del subsidi a aturats majors de 52 anys, encara que va renunciar a derogar els aspectes més lesius de la reforma laboral de l’any 2012. Així ho va assenyalar la ministra de Treball, Magdalena Valerio, durant la roda de premsa que es va dur a terme després del Consell de Ministres. “Hem sospesat els pros i els contres de portar un reial decret llei modificant els aspectes més lesius de la reforma laboral del 2012 i hem arribat a la conclusió que no hauríem comptat amb prou suports a la Comissió Permanent, tal com hem vist amb el tema de les pensions”, va explicar Valerio, que va comentar que “la vida segueix”.

El que sí que va validar via decret llei és la recuperació del subsidi per a aturats majors de 52 anys, davant els 54 actuals, que tindrà un cost de 348,7 milions i del qual es beneficiaran més de 114.000 persones, va explicar Valerio, que va indicar que, a més, afectarà unes altres 266.000 persones, ja que passaran a cotitzar pel 125 per cent de la base mínima de cotització, davant el 100% de l’SMI actual.

Es recupera la cotització a la Seguretat Social dels cuidadors familiars de persones dependents

El Govern respon a PP i Cs que no deixarà de celebrar les rodes de premsa després dels Consells

Al seu torn, segons el decret aprovat, es veuran afectades 12.000 persones que cobraran el subsidi de forma parcial, atès que a partir d’ara totes les persones amb contractes a temps parcial cobraran la totalitat del subsidi com si treballessin a temps complet.

A més, el Consell de Ministres va acordar bonificacions a la contractació d’aturats de llarga durada (prop d’1,32 milions de persones), de les quals es beneficiaran els empresaris que ofereixin llocs de treball indefinits, i seran de 1.300 euros a l’any en cas que es contracti homes i 1.500 euros en el de dones, que representen el 64 per cent del total, la qual cosa tindrà un cost d’uns 25,68 milions. Amb aquest reial decret llei també es recupera la cotització a la Seguretat Social dels cuidadors familiars de persones dependents (cost de 296,28 milions) i es dupliquen les quanties no contributives de les prestacions familiars per fill per poder lluitar contra la pobresa infantil, que passa a 341 euros anuals, amb caràcter general, i que augmenta fins a 588 euros en el cas de persones amb menors ingressos. La Seguretat Social incrementarà la quantia mínima de la pensió d’Incapacitat Permanent Total per a menors de 60 anys amb efecte retroactiu l’1 de gener.

El president del PP, Pablo Casado, va insistir ahir que el Govern està instrumentalitzant tots els mecanismes de l’Estat per fer campanya electoral, després que el Govern aprovés al Consell de Ministres el decret que recull la recuperació del subsidi per a majors de 52 anys. Segons la seua opinió, “quan les Corts s’han dissolt, com ha passat, el que no poden fer és utilitzar la Diputació Permanen per validar reials decrets electoralistes”. En aquesta mateixa línia, va argumentar que no els poden aprovar, “i si ho aconseguissin seria perquè a un altre partit com Podem o als nacionalistes també els interessés fer campanya”, i va reiterar que el Partit Popular no participarà en l’aprovació d’aquests reials decrets “perquè són electoralistes”.

D’altra banda, el recurs presentat per Ciutadans davant de la Junta Electoral Central (JEC) demana que aquest organisme recordi al Govern central que no pot utilitzar el Consell de Ministres per presumir dels “assoliments obtinguts” per l’Executiu de Pedro Sánchez ni utilitzar lemes de la campanya electoral del PSOE.

El Govern va presentar al·legacions contra els recursos de PP i Ciutadans a l’escudar-se que en els 40 anys de democràcia mai no s’ha plantejat la possibilitat que aquestes rodes de premsa deixin de celebrar-se i argumentant que la seua prohibició limitaria el dret dels mitjans de comunicació a oferir informació.

Reducció de la cotització a treballadors agraris El decret aprovat inclou la reducció d’un 14,6 per cent de la cotització dels treballadors agraris per compte d’altri durant els períodes d’inactivitat i la bonificació per a la conversió dels contractes eventuals de treballadors agraris en contractes indefinits o fixos discontinus. El cost d’aquesta mesura s’acosta als 12,7 milions d’euros. A això se suma la bonificació a les empreses vinculades al turisme, l’hostaleria i també el comerç que prolonguin els contractes fixos discontinus als mesos de febrer, març i novembre, amb una reducció del 50 per cent en les quotes socials d’aquells mesos, la qual cosa tindrà un cost d’uns 15 milions.

tracking