SEGRE

CORRUPCIÓ TRIBUNALS

El jutge amplia la investigació del cas dels Pujol divuit mesos més

Fins al 2021, a petició de la Fiscalia per noves actuacions a l’estranger || Argumenta que hi ha “comissions rogatòries i ordes d’investigació pendents”

Imatge d’arxiu de Jordi Pujol i la seua dona, Marta Ferrusola.

Imatge d’arxiu de Jordi Pujol i la seua dona, Marta Ferrusola.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha decidit prorrogar fins al 23 de març del 2021 la investigació sobre la procedència de la fortuna de la família Pujol Ferrusola, que es va iniciar el 2013 amb la imputació del primogènit de l’expresident Jordi Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, i la seua dona, i que tenia previst finalitzar ahir. En la causa s’investiguen 36 persones, entre les quals es troba el mateix Pujol, la seua dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills.

L’ampliació del termini d’instrucció, de divuit mesos, es va realitzar a petició de la Fiscalia que va al·legar la necessitat d’allargar-lo a causa de la “necessitat” de portar a terme accions pericials “complexes” de la causa i a la “pràctica d’actuacions a l’estranger”.

El jutge va assenyalar que s’acaba de descobrir a Banc International d’Andorra una nova fundació denominada Paty establerta a Panamà i vinculada a Josep Pujol Ferrusola, en la qual es van trobar 600.000 euros, i que va motivar una petició de la Fiscalia per cursar una comissió rogatòria a Andorra, d’on es va rebre la informació, i va recordar que encara estan pendents altres comissions rogatòries a Luxemburg i Dinamarca, el resultat de les quals podria derivar a noves diligències.

De la Mata va argumentar que per la complexitat de la causa no podia acabar la instrucció en la data fixada, que al seu torn ja havia estat prorrogada. Tanmateix, el magistrat va puntualitzar que la investigació podria acabar abans d’aquests divuit mesos “totalment o parcialment” i obrir-se peces separades del cas de les quals encara quedin diligències pendents.

El cas es va obrir quan l’expresident de la Generalitat va admetre el 2014 que la seua dona i els seus fills tenien uns 4 milions d’euros a la Banca Privada d’Andorra que, segons la seua versió, procedien d’una herència del seu pare, Florenci Pujol, que no es va declarar a Hisenda durant més de trenta anys. La justícia espanyola no va donar crèdit a aquesta versió i va obrir una investigació al sospitar que els milions andorrans tenien un origen il·lícit.

Així, l’Audiència Nacional investiga tots els membres de la família com una “organització criminal” i els acusa de frau fiscal i blanqueig.

tracking