SEGRE

ELECCIONES

El PSOE tornaria a guanyar les eleccions però necessitaria pactar per governar

El PP i Vox pugen, Unides Podem cau i Ciutadans es desploma respecte a l’abril

El PSOE tornaria a guanyar les eleccions, però necessitaria pactar.

barometre dilluns

Creat:

Actualitzat:

Tres setmanes després de la sentència del procés que va condemnar a un total de 100 anys de presó polítics i líders independentistes i a set dies de les eleccions generals, el PSOE de Pedro Sánchez tornaria a guanyar i mantindria la majoria al Congrés dels Diputats, amb entre 110 i 121 escons d’un total de 350. Tanmateix, la intenció de vot que registren els socialistes, del 26%, mostra una tendència descendent respecte als anteriors baròmetres: al del setembre era del 28 per cent i entre 117 i 121 escons i al publicat fa dos setmanes, el 21 d’octubre, del 26,7% i entre 116 i 120 escons. En tots els casos, es tracta d’una xifra lleugerament inferior als seus 123 diputats actuals. Un resultat que, evidentment, continua fent impossible un govern monocolor i obliga a acords amb altres partits. Així ho indica una enquesta elaborada per Ipsos entre el 28 i 29 d’octubre per a una dotzena de mitjans que formen part del grup Henneo, entre els quals SEGRE, amb resultats diferents dels publicats ahir al diari sobre la consulta realitzada per Infortécnica.

Segons aquest nou baròmetre, el bloc de l’esquerra guanya lleugerament escons (156), ja que la pèrdua del PSOE es compensa amb els vots d’Unides Podem i Més País, que s’estrena amb 5. En canvi, el bloc de la dreta perd pes al Parlament amb 158 escons, ja que l’ascens del Partit Popular i sobretot de Vox queda frenat per la caiguda de Ciutadans. En qualsevol cas, un empat tècnic que impossibilita arribar als 176 que marquen la majoria absoluta. Per la seua part, els dos principals partits independentistes catalans continuen sumant 22 escons, tot i que ERC en perd un, que guanya JxCat.

L’escenari electoral que s’aproxima és altament volàtil, amb un nombre importantíssim d’electors (el 30%) que no tenen decidit encara el seu vot. Això sí, el 58 per cent dels electors pensa que el PSOE guanyarà les eleccions de diumenge, però més del 63% creu que la possibilitat d’acords postelectorals serà igual o menor, o sigui cap.

tracking