SEGRE

ESNOTICIA

Torra afirma al Parlament que “ha arribat l'hora de plantar-nos”

Es pregunta com es pot establir un diàleg i inhabilitar un interlocutor || Demana a l’independentisme un espai per debatre com negociar amb Madrid

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple al Parlament aquest dissabte.

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple al Parlament aquest dissabte.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va obrir ahir la sessió al Parlament advertint que “desobeirà” la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) si així ho avalava la Cambra, perquè “la desobediència davant dels atacs a la democràcia” és una “obligació”. “Ha arribat l’hora de plantar-nos”, va afegir. “Una Junta Electoral escollida per partits i per un sorteig pretén inhabilitar-me. No ho permetré si així ho decideix aquest Parlament”, va insistir el president.

Segons Torra, “la desobediència davant dels atacs a la democràcia, davant de les injustícies i els abusos, no és només un dret, sinó una obligació per a qualsevol governant i ciutadà”, i ha de ser “un deure per a qualsevol president d’un país”, per la qual cosa pensa “continuar sent president de Catalunya i diputat” si així ho ratificava el Parlament.

El discurs també va servir a Torra per criticar l’acord de governabilitat amb el PSOE assolit pels republicans d’Oriol Junqueras per investir Pedro Sánchez després de la decisió de la JEC, que demana substanciar la seua inhabilitació: “Es pot dialogar i alhora inhabilitar l’interlocutor?”. Va recordar que alguns partits estan plantejant un nou rumb en les relacions de Catalunya i la resta d’Espanya, que va avisar que tenen “una oportunitat per demostrar si la seua proposta és honesta” en el ple que s’estava celebrant ahir Parlament i que va tenir lloc a petició de Torra per rebutjar la decisió de la JEC i ratificar-lo.

“Ara que es vol configurar un govern a Madrid establint un diàleg, és hora de saber si la repressió s’ha acabat i si és rebutjada i condemnada. Si els partits que volen formar govern a Madrid continuen tolerant la repressió, com hi podrem confiar?”. “Es pot fer diàleg i alhora inhabilitar l’interlocutor? Com podria dialogar el Govern llavors?”, va subratllar Torra, que va exigir al Parlament posicionar-se amb claredat per deixar constància que la Cambra catalana és sobirana i no un mer mecanisme autonòmic, segons les seues paraules.

Després de titllar el marc constitucional de gàbia per als catalans, va demanar a l’independentisme un espai per debatre com negociar amb el Govern central.

El municipalisme respondrà a l’“atac a la democràcia”

L’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis (FMC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) van rebutjar ahir les decisions de la Junta Electoral Central (JEC) d’inhabilitar Quim Torra i de rebutjar que s’acrediti com a eurodiputat Oriol Junqueras. Van explicar en un comunicat conjunt que les tres entitats municipalistes ja han començat a treballar per articular una resposta de manera “conjunta, unitària i àmplia contra aquest nou atac a la democràcia i a les institucions catalanes”.

tracking