SEGRE

BREXIT COMIAT

Goodbye, el divorci està consumat

Els britànics s’acomiaden del club comunitari després de 47 anys de pertinença || La Unió Europea destaca la seua fortalesa i acomiada Londres pensant en la futura relació política i econòmica

Britànics favorables al Brexit mostraven ahir alegria als carrers de Londres.

Britànics favorables al Brexit mostraven ahir alegria als carrers de Londres.KIRSTY O’CONNOR/PA WIRE/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Regne Unit acaba d’abandonar la Unió Europea (UE), 47 anys després de l’ingrés al bloc europeu, per iniciar un nou camí, en el qual buscarà una nova relació amb Europa i negociarà acords comercials. A la mitjanit a la UE, aquest país va posar, a més, punt final a tres anys i mig de disputes internes entre ciutadans i partits sobre la conveniència de quedar-se o sortir del club comunitari.

El 23 de juny del 2016, els britànics van votar per sortir de la Unió Europea, després d’una intensa campanya a favor del Brexit per part de l’actual primer ministre, Boris Johnson.

Abans de l’hora assenyalada, Johnson va fer una reunió especial del Govern a Sunderland, al nord d’Anglaterra, on els votants van donar suport al Brexit de manera aclaparadora el 2016, abans de pronunciar un discurs per marcar la retirada. “Aquest és el moment en el qual começa el dia i s’aixeca el teló d’un nou acte”, va afirmar

Johnson

en l’al·locució.

A banda del discurs, es va projectar sobre les parets de Downing Street un rellotge que va fer el compte enrere per al Brexit, mentre que els edificis governamentals es van tenyir de roig, blanc i blau, els colors de la Union Jack (la bandera britànica).

Per la seua banda, la UE es va acomiadar del Regne Unit amb l’accent posat sobre la negociació de la futura relació entre tots dos i la fortalesa del club comunitari. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va assegurar que vol mantenir “la millor relació possible amb el Regne Unit”, però va recalcar que no podrà equivaler a ser membre de la UE.

A partir d’avui –1 de febrer–, el Regne Unit entrarà en un període de transició amb la Unió Europea fins a finals d’any, en el qual les dos parts hauran de negociar la futura relació comercial i de seguretat. Tanmateix, els experts descarten la possibilitat d’un acord comercial “real” entre els ja 27 països membres i el Regne Unit en el termini transitori de negociació fixat en onze mesos, fins al 31 de desembre d’aquest any, però sí que és possible que es perfilin detalls per treballar determinats àmbits comercials i no acabar en un Brexit dur.

Les empreses de Lleida esperen mantenir el comerç El sector agroalimentari, que encara no ha acabat de digerir el veto a l’entrada de molts dels seus productes a Rússia des de l’any 2014, segueix de prop cada pas del Brexit, un procés sobre el qual ara hi ha més optimisme que fa uns mesos.

Britànics favorables al Brexit mostraven ahir alegria als carrers de Londres.

Britànics favorables al Brexit mostraven ahir alegria als carrers de Londres.KIRSTY O’CONNOR/PA WIRE/DPA

tracking