SEGRE

MIGRACIÓ EUROPA

Alemanya acull desenes de nens refugiats procedents de Grècia

Passaran dos setmanes de quarantena abans de ser repartits per diferents regions || Atenes espera resituar en total 1.600 menors en altres països europeus

Dos petits acompanyats a l’aeroport abans de sortir cap a Alemanya.

Dos petits acompanyats a l’aeroport abans de sortir cap a Alemanya.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mig centenar de menors no acompanyats procedents dels camps de refugiats de les illes gregues de Lesbos, Chios i Samos van partir ahir rumb a Alemanya des de l’aeroport d’Atenes. Aquest és el segon trasllat d’aquest tipus que es produeix en una setmana, després que dimecres passat una dotzena de joves partissin amb destinació a Luxemburg. Els petits passaran una quarantena de dos setmanes a l’estat federat de Baixa Saxònia abans de ser distribuïts per altres regions.

Formen part del contingent de 1.600 menors procedents dels camps de les illes del mar Egeu que el Govern grec espera poder resituar en altres països europeus en els propers mesos.

L’ONG Stop Mare Mortum vol que l’Executiu espanyol que segueixi els passos d’Alemanya o Luxemburg

El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, va agrair a Alemanya el seu “acte de solidaritat”, especialment amb la crisi sanitària i va recalcar que Grècia fa molts mesos que defensa que és necessària més solidaritat europea per abordar el problema dels menors no acompanyats.

En total a Grècia hi ha al voltant de 6.000 migrants no acompanyats menors d’edat, la meitat dels quals viuen o malviuen fora del control de l’Estat. Més del 90 per cent són nens arribats de l’Afganistan o Síria. A part d’Alemanya i Luxemburg, s’han ofert a acollir menors Bèlgica, Croàcia, Finlàndia, França, Irlanda, Lituània i Portugal.

La sortida d’aquests menors és especialment urgent en un moment en què els ja de per si hiperpoblats i insalubres camps de refugiats de les illes gregues s’han tornat fins i tot mes vulnerables a causa de la pandèmia. Encara que ara per ara no s’ha detectat cap cas en els camps de l’Egeu, sí que hi ha positius en tres de la part continental grega, la situació és especialment explosiva en aquests llocs, ja que les illes tenen una xarxa d’assistència mèdica encara mes precària que la de la resta de Grècia.

Precisament divendres l’entitat Stop Mare Mortum va exigir el Govern espanyol que resituï de forma “urgent” els refugiats bloquejats a Grècia seguint l’exemple d’Alemanya o Luxemburg.

Així mateix, va alertar i que la crisi del coronvirus “no pot ser una excusa” per “empitjorar encara més” la situació de les persones en camps de refugiats. A més l’ONG també va reclamar a la Unió Europea i als Estats membres que obrin “ports segurs” per a les persones rescatades al mar, “que en aquest moment són més de dos-centes”.

tracking