SEGRE

EUA CRISI POLÍTICA

Joe Biden pren impuls per desmuntar el llegat polític que ha deixat Donald Trump

Firma en menys de 24 hores 17 ordres executives per acabar amb el trumpisme || El final de la construcció del mur amb Mèxic i el reingrés dels EUA a l'OMS i l'Acord del Clima, entre altres

El president dels EUA, Joe Biden, firma ordres executives al Despatx Oval de la Casa Blanca.

El president dels EUA, Joe Biden, firma ordres executives al Despatx Oval de la Casa Blanca.EFE/DOUG MILLS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou president dels EUA, Joe Biden, va afrontar ahir el seu primer dia a la Casa Blanca amb la intenció de desmuntar com més aviat millor el llegat de Donald Trump. El canvi d’ànim entre els demòcrates a Washington el va expressar la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, que va qualificar la investidura de Biden com “un buf d’aire fresc”. “Quina diferència en un sol dia!”, va agregar exultant Pelosi des del Capitoli.

En menys de vint-i-quatre hores, Biden va firmar disset ordres executives, la gran majoria dedicades a fer marxa enrere en polítiques avançades pel seu predecessor. Entre les ordres, la cancel·lació de l’emergència nacional que Trump havia decretat per desviar fons i finançar així la construcció del mur fronterer amb Mèxic, que queda en suspens, i el reingrés dels Estats Units a l’Acord Climàtic de París i l’OMS. Així mateix, se suspenen les inscripcions al programa Permanezcan en México, que va permetre al Govern de Trump tornar al país veí els sol·licitants d’asil. A més, tenia previst avançar ahir noves mesures per combatre la pandèmia, que ja ha deixat més de 400.000 morts al país, i davant de la gravetat de la qual Trump va mostrar en diverses ocasions el seu escepticisme. Biden ha promès vacunar cent milions de nord-americans en els seus primers cent dies a la Casa Blanca, una ambiciosa promesa que no està clar que pugui complir pels problemes en la distribució.

Els demòcrates temen que seguir amb el judici polític contra Trump resti poder a Biden al Senat

Però el poder de Biden a través de les ordres executives té un límit, i per als seus plans de gran escala ha de bregar amb un Congrés en el qual si bé els demòcrates controlen les dos cambres, la majoria al Senat és tan ajustada que el camí es preveu complicat.

Especialment de cara a les seues dos accions estrella: un nou paquet d’estímul fiscal d’1,9 bilions de dòlars amb noves transferències directes els ciutadans, i una reforma migratòria que obriria el camí per a la legalització de més d’onze milions d’indocumentats als Estats Units.

A més, Pelosi pretén enviar aviat les acusacions al Senat per a l’inici del judici polític a Trump per “incitar a la insurrecció” durant l’assalt al Capitoli del passat 6 de gener. Encara que coincideixen a criticar les paraules de Trump, al si del Partit Demòcrata hi ha inquietud sobre que el judici polític en contra seu resti capital polític a Biden al Senat.

En un comunicat, les autoritats han assenyalat que l’esmentat import serà entregat a aquelles persones que donin dades sobre els sospitosos de dipositar els artefactes explosius, així com qualsevol informació “que porti a la seua ubicació, arrest i condemna”.

La presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va assegurar ahir que membres del Congrés dels Estats Units “van proporcionar ajuda” als partidaris de l’expresident Donald Trump que van assaltar el Capitoli el 6 de gener i van fer que “se sentissin còmodes”.

L’FBI ofereix recompenses per dades sobre l’assalt al Capitoli La Policia Federal dels Estats Units (FBI) i l’Agència d’Alcohol, Tabac, Armes de Foc i Explosius (DEA) han anunciat recompenses de 75.000 dòlars (61.715 euros) a canvi d’informació sobre la col·locació de bombes casolanes en el marc de l’assalt violent al Capitoli que va tenir lloc el passat 6 de gener.

tracking