SEGRE

ESNOTICIA

La UE permetrà l'exportació de vacunes si rep les dosis pactades

Exclou Irlanda del Nord dels països afectats pel mecanisme de control

Una infermera prepara una dosi d’una de les vacunes contra la Covid per inocular-la.

Una infermera prepara una dosi d’una de les vacunes contra la Covid per inocular-la.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea va activar ahir el mecanisme per controlar les exportacions de vacunes contra la Covid-19 de les farmacèutiques en territori europeu amb l’objectiu d’augmentar la transparència i assegurar el subministrament de les dosis compromeses, i que no s’aplica a una llarga llista de països, inclosa Irlanda del Nord.

L’anunci d’aquesta nova mesura va provocar divendres a la nit una cascada de reaccions al Regne Unit, ja que al principi aquestes restriccions incloïen també Irlanda del Nord. Després de l’acord del Brexit es va acordar que es mantingués dins del mercat únic per evitar conflicte amb Irlanda del Sud. La tensió va arribar a tal nivell que el primer ministre britànic, Boris Johnson, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, van mantenir una conversa telefònica en què van acordar el “principi” que no hi hagi restriccions a l’exportació de vacunes quan les farmacèutiques compleixin les responsabilitats contractuals. La Comissió va aclarir a més que el Protocol per a Irlanda del Nord, subscrit entre la UE i el Regne Unit, “no es veu afectat” per l’exigència comunitària.

La mesura, que estarà en vigor fins al 31 de març, afectarà només les vacunes d’aquells laboratoris amb què la Comissió Europea va firmar acords de compra anticipada. La picabaralla que hi va haver amb AstraZeneca aquesta setmana, després dels problemes d’entregues de la vacuna (autoritzada divendres) a la UE, va impulsar la posada en marxa del mecanisme amb caràcter d’urgència. Aquest té com a objectiu garantir l’entrega a temps de les dosis promeses a la UE, que ha finançat per endavant el desenvolupament i producció de vacunes amb 2.700 milions d’euros.

Irlanda haurà de controlar les dosis que s’enviïn al Regne Unit La UE va assolir ahir un acord amb Irlanda per desactivar la crisi provocada per la possible reimposició de controls a la frontera amb Irlanda del Nord per evitar el pas de vacunes. Dublín haurà d’elaborar un registre de totes les dosis que passin al Regne Unit i Brussel·les es compromet així a no bloquejar la frontera. En concret, haurà de comptar les vacunes que s’enviïn a l’Ulster, la qual cosa evidencia la preocupació de Brussel·les sobre l’enviament de dosis a la resta del Regne Unit aprofitant que aquesta forma part del mercat únic.

tracking