SEGRE

ESNOTICIA

Madrid complirà el decret tot i que el recorrerà davant de la Justícia

Llop veu “molt difícil” que aquesta comunitat pugui tombar el pla energètic al TC

Aparadors il·luminats al capvespre a Madrid.

Aparadors il·luminats al capvespre a Madrid.EFE/ZIPI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comunitat de Madrid va anunciar ahir que, malgrat que seguirà endavant amb el seu recurs d’inconstitucionalitat contra el reial decret d’estalvi energètic del Govern central a l’entendre que envaeix les seues competències, complirà amb la llei mentre estigui en vigor. Així doncs, després de dies en què la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, proclamava que no compliria la normativa “perquè Madrid no s’apaga”, el seu conseller de Presidència, Justícia i Interior, Enrique López, va aclarir que “en la línia del compliment normatiu i defensa de l’Estat de Dret” compliran malgrat ser una “improvisació” i es recorrerà davant dels tribunals. A aquest fet, la ministra de Justícia, Pilar Llop, va opinar que “serà molt difícil” que el pla d’estalvi energètic sigui declarat inconstitucional i va indicar que, encara que la Comunitat de Madrid té les eines per recórrer-lo, ha de fer “contorsions jurídiques” per tirar-lo per terra.

Per la seua banda, el vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Pedro Rollán, va sortir en defensa del recurs d’inconstitucionalitat que presentarà la Comunitat de Madrid perquè considera que aquest pla “envaeix competències autonòmiques”.Alhora, va acusar Llop d’“interferir” en aquest recurs. Rollán va defensar l’autonomia dels diferents Executius regionals per decidir si finalment presenten recursos al Tribunal Constitucional, encara que ell va considerar que aquest decret sí que envaeix competències autonòmiques.Per la seua banda, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, va assenyalar que el Govern no està pensant a posar sancions o anar al TC per possibles oposicions al decret perquè estan convençuts que el pla “es complirà”. A més a més, va afirmar que el rebuig del PP al decret demostra que al PP “mana Ayuso”.

Els comerços catalans, escèptics amb les mesures? Aquesta nova normativa d’estalvi energètic va provocar ahir escepticisme entre botiguers i restauradors catalans durant el primer dia en vigor, encara que la majoria van afirmar que estan complint amb la reducció la potència de la climatització i la recomanació de mantenir les portes tancades. No obstant això, alguns comerciants i restauradors es queixaven que 27 graus als locals és una temperatura molt elevada i estaven perdent clientela.La Cambra de Comerç de Barcelona, per la seua banda, va criticar la “precipitació i la falta de diàleg” amb els sectors afectats i va insistir a demanar al Govern espanyol que reconsideri una moratòria en l’aplicació.

tracking