SEGRE

Els Estats Units acusen la Xina de treballar des de fa anys en un programa de globus espia

El globus xinès que va ser detectat als Estats Units.

El globus xinès que va ser detectat als Estats Units.Europa Press / Contacto / Joe Granita / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els EUA van acusar aquest dimecres a la Xina d’haver estat treballant des de fa anys en un "programa" de globus espia que ja han sobrevolat diverses regions, inclosa Llatinoamèrica, i va assenyalar que fins la data tenen coneixement que cinc aparells d’aquest tipus han sobrevolat el seu territori . Així ho va explicar John Kirby, un dels portaveus de la Casa Blanca, en una compareixença davant els mitjans al centre de premsa estrangera.

"Aquest és un programa en el qual els xinesos han estat treballant durant diversos anys. Ells (els xinesos) han intentat millorar-lo, ho han fet créixer i l’han incrementat, tot amb l’objectiu d’obtenir informació d’intel·ligència", va afirmar. Kirby va avançar que els EUA estan parlant amb els seus aliats al món per oferir-los informació sobre l’abast d’aquest programa d’espionatge i, sense donar molts més detalls, va indicar que aquest dimecres es donarà a conèixer nova informació sobre això. "Els Estats Units no són l’única nació que s’ha vist afectada per això. I creiem que és important que els nostres socis i aliats tinguin informació d’això", va asseverar.

Els Estats Units van enderrocar dissabte passat un "globus espia" xinès que feia dies que sobrevolava diverses zones del país, com l’estat de Montana (nord-est), on es troba un dels tres camps de sitges de míssils nuclears existents en territori nord-americà. La Xina va admetre que el globus li pertany, però va dir que s’havia extraviat i que s’utilitza per a finalitats meteorològiques, no per a espionatge.

Els EUA també van anunciar divendres passat que havia detectat un altre "globus espia" sobre Llatinoamèrica, una cosa que va admetre el Govern xinès, però va continuar mantenint que aquest dirigible no representa "cap amenaça". Preguntat per EFE sobre aquest globus, Kirby va explicar que el Govern de Joe Biden va determinar que aquest dirigible no era "una amenaça militar" per a la regió, la mateixa conclusió que els serveis d’intel·ligència nord-americans van assolir sobre el globus xinès que va sobrevolar els Estats Units. L’aeronau s’ha detectat sobre Costa Rica, Colòmbia i Veneçuela, segons diferents fonts.

Des del Pentàgon, el portaveu del Departament de Defensa, Pat Ryder, va dir aquest dimecres en una roda de premsa que porten des de fa anys seguint aquest programa xinès i que la comprensió dels EUA del mateix ha augmentat en els últims dos anys. Va indicar que tenen coneixement que, abans de l’últim globus, hi va haver uns altres quatre aparells similars xinesos que han passat sobre el territori nord-americà, un de previ durant l’Administració del president Joe Biden i uns altres tres durant la de Donald Trump (2017-2021). Sense voler endinsar-se en detalls sobre quins llocs van sobrevolar aquests globus, va afirmar que van passar "per llocs que serien d’interès per als xinesos". Ryder va subratllar que altres llocs on s’han albirat globus xinesos són Llatinoamèrica, el sud-est asiàtic, Àsia Oriental i Europa.

tracking