SEGRE

MONARQUIA CORRUPCIÓ

Joan Carles I coneixia la investigació abans de regularitzar comptes al fisc

Hauria rebut tres notificacions de la Fiscalia en relació amb les diligències obertes sobre la seua fortuna || Podria comportar que no es deslliurés d'un suposat delicte fiscal

Joan Carles I segueix als Emirats Àrabs Units per les sospites sobre la seua fortuna.

Joan Carles I segueix als Emirats Àrabs Units per les sospites sobre la seua fortuna.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia del Tribunal Suprem va notificar a Joan Carles I fins en tres ocasions que estava sent objecte d’una investigació en relació amb l’origen de la seua fortuna personal, abans que el rei emèrit regularitzés la seua situació amb Hisenda, segons va avançar ahir El País. En cas de confirmar-se, el pare de Felip VI no es deslliuraria d’una causa en contra seu per presumpte delicte fiscal malgrat haver intentat resoldre els seus incompliments amb el fisc.

Així, segons fonts properes a l’assumpte citades pel rotatiu madrileny, el Ministeri Públic va informar l’emèrit els mesos de juny, novembre i desembre del 2020 de l’obertura de diligències relatives a la seua fortuna.

En aquestes notificacions, el va convidar a personar-se en les causes. Atès que dos de les notificacions van tenir lloc al juny i al novembre, s’haurien produït abans del moment en què Joan Carles I va presentar una regularització fiscal voluntària davant de l’autoritat tributària en la qual va abonar un total de 678.393,72 euros pel que havia deixat de pagar en impostos corresponents als exercicis 2016, 2017, 2018.

Després d’aquesta primera regularització, se’n va produir una de segona, coneguda el febrer d’enguany, per rendes no declarades durant diversos exercicis que sumen més de vuit milions d’euros de pagaments en espècies, i per mitjà de la qual el que va ser cap de l’Estat entre els anys 1975 i 2014 va abonar més de quatre milions a l’Agència Tributària..

La importància d’aquestes notificacions prèvies a les regularitzacions deriva del que s’assenyala al Codi Penal, que diu que es considerarà regularitzada la situació tributària quan s’hagi procedit al complet reconeixement i pagament del deute, “abans que el fiscal, l’Advocat de l’Estat o el representant processal de l’Administració que es tracti” interposi una querella o doni a conèixer l’investigat de la causa en contra seu.

Com que encara no s’ha presentat querella contra l’emèrit, que segueix als Emirats Àrabs Units des de fa més d’un any, la qüestió rau en el moment de les notificacions i de les regularitzacions. Es tracta d’un extrem que haurà de valorar la Fiscalia per donar per bona o no la regularització a efectes d’anul·lar el presumpte delicte fiscal.

tracking